Tel.: 20-921-6851 Postacím: 2073 Tök Pf. 10. E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu II. évfolyam 1. szám 2005. január |
A fokhagyma nagyon sok mindenre jó.
Nemcsak izgalmasan finom, de évszázados tanulmányok bizonyítják, hogy aki rendszeresen fokhagymát eszik, annak csökken az esélye a szívrohamra, rákos megbetegedésekre.
A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és növeli a jótékony, HDL - ún. "hasznos koleszterin" -szintjét a vérben. Segíti a vérlemezkék helyes működését. Tartalmaz még hormonokhoz hasonló anyagokat, mint a thromboxan, ami az artériák, összehúzódását segíti. Segít abban, hogy a vér folyékonyabb legyen, csökkentve az esélyt a szívrohamra, magas vérnyomásra és agyvérzésre. Ezzel együtt az artériákban lerakódott zsírokat is eltávolítja, amivel rengeteg más megbetegedést elõz meg. Rákos megbetegedések Az idõszámításunk elõtt 1550-ban íródott Ebex Kódexben már találtak javaslatokat arra, hogy a daganatos megbetegedéseket hogyan lehet fokhagymával hatékonyan kezelni. Hihetetlen, hogy több mint 3500 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudósok ugyanerre a következtetésre jussanak. Úgy tűnik, a fokhagyma meggátolja a rákos sejtek burjánzását, illetve elterjedésüket a szervezetben. Különösen szájráknál, gyomorráknál, mell-, máj- és bõrrák esetében kimutatott e hatása. Ezen felül stimulálja, erõsíti az immunrendszert, hogy ellenállóbb legyen a betegséggel szemben. A fokhagyma egyetlen hátránya, hogy nem lakhat be vele az ember a reggeli órákban, és sajnos a délután is sokszor problémás lehet, ha este valamilyen program van... |